ΚΑΒΑ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΙ

Shop

Faq

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Κρασί

Ποιες είναι κατάλληλες θερμοκρασίες σερβιρίσματος;

Το κρασί είναι καλό να καταναλώνεται στην θερμοκρασία που αναγράφει ο παραγωγός στην φιάλη. Η θερμοκρασία επιδρά στη γεύση και το άρωμα του κρασιού. Εμπειρικά μπορείτε να θυμάστε ότι το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ  το λευκό κρασί θα πρέπει να διατηρείται παγωμένο.

Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το κρασί πρέπει να διατηρείται στην ακόλουθη θερμοκρασία :

  • Αφρώδες κρασί: 9 ˚ C
  • Λευκό κρασί: 12 ˚ C
  • Ροζέ κρασί: 11 ˚ C
  • Κόκκινο κρασί: 17 ˚ C

 

Πόσο καιρό μπορώ να κρατήσω ένα μπουκάλι κρασί;

Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση εξαρτάται από την ποιότητα του κρασιού. Τα λιγότερο ακριβά κρασιά γίνονται για να πίνονται αμέσως, ενώ τα πιο ακριβά κρασιά που έχουν καλύτερη γενεαλογία μπορούν να παλαιώσουν για πολλά χρόνια. Στα κόκκινα κρασιά, συγκεκριμένα σταφύλια, όπως το Nebbiolo και το Cabernet Sauvignon, είναι γενικά κατάλληλα για πιο παρατεταμένη παλαίωση, λόγω της τανικής τους δομής. Δεν προορίζονται όλα τα κρασιά για παλαίωση, και στον σημερινό κόσμο της άμεσης κατανάλωσης, είναι ασφαλές να πούμε ότι η πλειονότητα των κρασιών που θα συναντήσετε προορίζονται για να τα πιείτε σχετικά σύντομα. 

Τι είναι οι τανίνες;

Οι τανίνες είναι οι φαινολικές ενώσεις του κρασιού  που προέρχονται από φλούδες, μίσχους και σπόρους στα σταφύλια, γι’ αυτό και τα κόκκινα κρασιά έχουν περισσότερες τανίνες από τα λευκά. Τα σταφύλια κόκκινου κρασιού συνθλίβονται και στη συνέχεια διατηρούνται στη φλούδα τους για κάποιο χρονικό διάστημα και αυτό αναδεικνύει τις φαινολικές και χρωματικές ενώσεις που κάνουν το κόκκινο κρασί αυτό που είναι. Οι τανίνες μπορούν επίσης να προέρχονται από ξύλο, έτσι τα κρασιά που έχουν παλαιωθεί σε δρυς θα έχουν κάποιες τανίνες. 

Μπύρες

Γιατί οι μπύρες είναι συνήθως σε σκούρο μπουκάλι;

Το φως, η ζέστη και ο αέρας είναι τρία πράγματα που μπορούν να κάνουν μια μπύρα να χαλάσει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε την μπύρα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος πριν την καταναλώσετε. Το σκούρο μπουκάλι βοηθά στον περιορισμό της έκθεσης στο φως πριν από την κατανάλωση.

Κάνει η μπύρα καλό στην υγεία;

Ναι, όταν καταναλώνεται με μέτρο έχει αποδειχθεί ότι η μπύρα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της υγείας. Η μπύρα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών, αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του σώματος, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, στη μείωση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης και στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης. Επιπλέον είναι θρεπτική!

Πόσα είδη μπύρας υπάρχουν;

Συμπεριλαμβανομένων όλων των βασικών ειδών μπύρας και όλων των υπο-κατηγοριών τους , πιστεύεται ότι υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά είδη μπύρας στον κόσμο.

Ουίσκι

Τι γίνεται με τα ανοικτά μπουκάλια;

Μόλις ανοίξει ένα ουίσκι εκτίθεται στον αέρα και τελικά θα αρχίσει να υποβαθμίζεται. Αν αφεθεί για αρκετό χρονικό διάστημα θα αλλοιωθεί η γεύση του. Η διάρκεια ζωής ενός ανοιχτού μπουκαλιού είναι περίπου 6 μήνες έως 2 χρόνια.

Παλαιώνει το ουίσκι όταν είναι στο μπουκάλι;

Όχι, σε αντίθεση με το  κρασί το ουίσκι παλαιώνει μόνο στο βαρέλι και όχι στο μπουκάλι.

Από που παίρνει το χρώμα του το ουίσκι;

Το ουίσκι παίρνει το χρώμα απευθείας από το ξύλο του βαρελιού κατά τη διαδικασία παλαίωσης.

Βότκα

Από τι φτιάχνεται η βότκα;

Σχεδόν οτιδήποτε βιολογικό μπορεί να ζυμωθεί και να αποσταχθεί για να παρασκευαστεί βότκα. Οι πιο κοινές βάσεις είναι δημητριακά όπως το κριθάρι, η σίκαλη και το σιτάρι, αλλά χρησιμοποιούνται πατάτες, σταφύλια, καλαμπόκι, ακόμη και παντζάρια. Παρά το βασικό συστατικό, το τελικό προϊόν είναι σχεδόν πάντα ένα άχρωμο, άοσμο και ουδέτερο απόσταγμα. Το βασικό συστατικό μπορεί να έχει μια λεπτή επίδραση στο τελικό απόσταγμα – η σίκαλη μπορεί να προσθέσει μια λιπαρή υφή, το κριθάρι μπορεί να είναι ήπιο και ελαφρύ και οι πατάτες μερικές φορές προσθέτουν μια κρεμώδη αίσθηση στο στόμα.

Πόσο καιρό μετά το άνοιγμα της βότκας μπορείτε να την πιείτε;

Μόλις ο κατασκευαστής εμφιαλώσει το ποτό, σταματά να παλαιώνει. Μετά το άνοιγμα, θα πρέπει να καταναλωθεί εντός 6-8 μηνών για να απολαύσετε την καλύτερη γεύση της. Ωστόσο, μπορεί να μην παρατηρήσετε αλλαγή στη γεύση για έως και ένα χρόνο — ειδικά αν έχετε λιγότερο ευαίσθητο ουρανίσκο.

Χρειάζεται η βότκα ψυγείο μετά το άνοιγμα;

Ένας κανόνας που ακολουθείται είναι: Αν είναι κάτω από 15% αλκοόλ ή αν η βάση είναι κρασί, μπαίνει στο ψυγείο μόλις ανοίξει. Τα οινοπνευματώδη ποτά όπως το ουίσκι, το ρούμι, το τζιν, η βότκα κ.λπ. δεν χρειάζεται να διατηρούνται στο ψυγείο γιατί η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ διατηρεί την ακεραιότητά τους.